Noor-un-Nissa Inayat Khan
Noor was het eerste kind van Inayat Khan en Ameena Begum en werd in 1914 geboren tijdens hun verblijf in Moskou. Haar naam betekent ‘licht van het vrouw zijn’ en haar titel was Pirzade: dochter van de Pir. Gedurende de Eerste Wereldoorlog woonde ze met haar ouders in Londen en in 1920 verhuisde het gezin naar Frankrijk waar ze uiteindelijk gingen wonen in Suresnes in het huis dat Inayat Khan de naam gaf Fazal Manzil, ‘huis van zegeningen’. Na de dood van haar vader begon Noor gedichten en verhalen te schrijven en ging ze na de middelbare school kinderpsychologie aan de Sorbonne studeren en volgde ze een opleiding in muziek.
Al in 1939 werd haar beroemde spirituele kinderboek ‘Twenty Jataka Tales’ gepubliceerd dat later ook in het Nederlands werd vertaald onder de titel ‘Boeddha Legenden’. Het boek is vele malen herdrukt en is nog steeds verkrijgbaar. In 2013 verscheen een bundel met nog niet eerder gepubliceerde verhalen van haar met de titel ‘King Akbar’s Daughter: Stories for Everyone as Told by Noor Inayat Khan’.
In 2018 werd een door haar geschreven toneelstuk gepubliceerd. De première vond plaats in 2020 in de Verenigde Staten. De titel is ‘Aède of the Ocean and Land: A Play in Seven Acts’ waarbij elementen uit de Griekse mythologie worden verbonden met soefi esoterie.
Haar volledig verzameld werk werd uitgegeven in 2020 onder de titel ‘Dream Flowers: The Collected Works of Noor Inayat Khan with an Introduction by Pir Zia Inayat Khan’.
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak besloot zij evenals haar broer Vilayat zich aan te melden in Londen om mee te helpen in de strijd tegen het nazisme. Noor werd gerekruteerd door de Special Operation Executive, een geheime organisatie die door Churchill was opgericht om het geallieerde verzet in de bezette gebieden te helpen. Zij werd als geheim agente naar Parijs gestuurd om als radio telegrafiste te werken in het ondergrondse verzet. Haar codenaam was ‘Madeleine’. Het lukte haar vele berichten naar Londen te sturen en ze wist lange tijd uit handen van de Gestapo te blijven. In 1944 werd ze verraden en gearresteerd. Ze werd afgevoerd met andere vrouwen uit het verzet naar het concentratiekamp Dachau waar ze door de nazi’s werd gemarteld en vermoord. Het laatste woord dat ze uitsprak was “Liberté”. De Britse koning George VI verleende haar postuum het George Cross en de Franse president De Gaulle het Croix de Guerre. In Londen werd in 2014 ter nagedachtenis aan haar een monument onthuld door Princess Anne op Gordon Square. Kijk naar ‘Noor Inayat Khan: The Unveiling of the Memorial (November 2012)’ op YouTube: https://youtu.be/LNrgnjBkyyI
Meer informatie over het leven van Noor
Over haar leven verschenen vele boeken, films en documentaires.
In 2014 verscheen het docudrama ‘Enemy of the Reich: The Noor Inayat Khan story’.
In 2017 verscheen de BBC Timewatch documentaire ‘The Princess Spy’.
In 2019 verscheen de film ‘A Call to Spy’ over drie vrouwelijke geheim agenten die werkten voor Churchill’s verzetsorganisatie. De rol van Noor Inayat Khan wordt vertolkt door Radhika Apte (officiële trailer).
Romans gebaseerd zijn op haar leven zijn ‘De Vergeten Prinses’ van Laurent Joffrin uit 2002 en ‘Tijgerklauw’ van Shanna Singh Baldwin uit 2005.
De eerste biografie over Noor verscheen in 1952 en werd vele malen herdrukt en herzien: ‘Noor-un-nisa Inayat Khan: Madeleine’ van Jean Overton Fuller.
In 2006 verscheen ‘Spy Princess, The Life of Noor Inayat Khan’ van de Indiase journaliste en historica Shrabani Basu die de Noor Inayat Khan Memorial Trust oprichtte.
Op Visalat Day, 5 februari 2018 nam Pir Zia haar op in de Silsila van de Inayatiyya en erkende haar daarmee in een declaration als soefi leider en leraar in de keten van inwijdingen.