Ga naar de inhoud
Uw licht heeft de duisteren vertrekken van mijn denken verlicht,
Uw liefde is geworteld in de diepten van mijn hart;
Uw ogen zijn het licht van mijn ziel,
Uw macht is werkzaam achter mijn daden;
alleen in Uw vrede vindt mijn leven rust,
achter elk van mijn drijfveren staat Uw wil;
Uw stem is te horen in elk van mijn woorden;
wat er zich in mij afspeelt is een belichaming van Uw beeld;
mijn lichaam is niet anders dan een dekmantel over Uw ziel.
Waarlijk mijn leven is Uw adem, mijn Geliefde
en mijn zelf Uw eigen wezen.
Inayat Khan

Inayat Khan

Inayat Khan, de stichter van het universeel soefisme, leefde van 1882 tot 1927. Hij werd geboren in een heel muzikale familie en leerde al vroeg Vina (Indiaas snaarinstrument) spelen. Op zijn 14de had hij al een muziekboek geschreven en op zijn 20ste was hij al professor aan de universiteit. Hij reisde door heel India om aan hoven van Maharadja’s concerten te geven. Inayat Khan was  toen al een beroemd musicus. Hij schreef al jong gedichten en componeerde er muziek bij.

Zijn aanleg en interesse voor mystiek openbaarde zich ook al heel jong. Het is ook goed om te weten dat binnen de Indiase klassieke muziek, muziek en mystiek diep met elkaar verbonden waren. Inayat Khan gaf dus niet zomaar ergens een concert, maar stemde daarmee zichzelf en de mensen in de zaal af. Een concert werd een intense meditatie.

Muziek als universele verbinding

Op een gegeven moment vond Inayat Khan een soefi leraar. Vlak voor zijn dood gaf deze leraar Inayat Khan de opdracht om naar het westen te gaan. Om daar door zijn muziek oost en west met elkaar te verbinden. Inayat Khan vertrok in 1910 naar Amerika en bij hem voegden zich twee broers en een neef. Samen vormden zij een muziekgroep, the royal musicians of Hindustan. 

Universeel gedachtegoed in boekvorm

Al gauw ontdekte Inayat Khan dat de mensen in het westen zijn muziek niet begrepen en dat er veel meer uitleg nodig was. Dat werd het begin van honderden lezingen, grote reizen door Amerika, Engeland, Europa tot in Rusland toe. Hij verloor de band met muziek nooit, omdat wat muziek ons kan leren voor hem de basis vormde van spiritualiteit. Muziek, zoals we al eerder hoorden, overstijgt de verschillen tussen religies en maakt spiritualiteit universeel.

In de loop van de jaren ontwikkelde Inayat Khan een samenhangend geheel aan leringen en oefeningen die als kern de boodschap hadden: ontdek en ervaar Licht en Leven in jezelf en straal dat uit. Bijna al zijn lezingen zijn gestenografeerd, uitgewerkt en in boekvorm verschenen. Daarmee heeft hij een ongelofelijk rijk gedachtegoed nagelaten op alle terreinen van het leven.